torstai 28. maaliskuuta 2013

Herkkutattirisotto

Äskeisen postaukseni loppukaneetin innoittamana pistän vielä pikaisesti copy-paste-reseptin omasta e-arkistosta. Kunpa tietäisin mistä olen tämän alunperin bongannut. Ehkä Kuohuviini-sivustolta..?

Herkkutattirisotto
4:lle

Ainekset:

-1/2-1 keltasipuli tai pari isoa salottisipulia hienonnettuna
-1 tai useampi valkosipulinkynsi puristettuna tai hienona silppuna
-n.200-300 g tuoreita herkkutatteja kuutioina tai n.40g kuivattua herkkutattia liotettuna
-2 rkl voita
-1-2 rkl oliiviöljyä
-3 dl arborio-, carnaroli- tai vialone nano-riisiä (tai mistä riisistä nyt tykkääkään, mutta hyvät kokit ovat neuvoneet välttämään parboiled-käsiteltyjä)
-1 dl kuivaa valkoviiniä
-4–6 dl kanalientä; itsetehtyä, liemikuutioista, fondista...
-1/2-1 dl parmesaania karkeana raasteena (tai mistä juustosta tykkääkään)
-merisuolaa & jauhettua mustapippuria myllystä

-yrttejä oman maun mukaan: persiljaa, rakuunaa, salviaa, tms. Ei kuitenkaan kaikkia kerralla.

-parmesaanilastuja ja muutama sieni koristeeksi

Toimi näin:
Liota kuivatut tatit vedessä. Liotusaika vaihtelee kuivatun sienen viipalepaksuudesta riippuen, mutta varaudu ainakin 20 minuuttiin. Kun sienet näyttävät palautuneen, puristele niistä varovasti enin vesi pois. Käytä liotusvesi kanaliemen pohjana; aromit talteen! Laita kanaliemi kuumenemaan erilliseen kattilaan. Voit tehdä muutakin lientä: kasvis- tai kanttarelliliemet toimivat myös.

Jos käytät tuoreita sieniä, paista niitä ensin miedolla lämmöllä pannussa kunnes enin neste on haihtunut. Älä ruskista tai käristä sieniä. Voit lisätä näin käsitellyt sienet risoton joukkoon heti, myöhemmin tai vasta viimeisenä juuston kanssa. Voit myös jättää sienet pannuun seuraavaa vaihetta eli sipulien kuullottamista varten. Voit myös lisätä kuivatut sienet suoraan risottoon kanaliemen lisäämisvaiheessa. Saatat tällöin tarvita lisää lientä. Näin lisättynä sienten oma aromi saattaa peittyä enemmän, koska ne imevät kanaliemen makua eivätkä puhdasta vettä.

Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa & öljyssä kasarissa/pannussa/wokkipannussa. Käytä keskilämpöä, ei mitään käristävän kuumaa. Lisää riisi. Anna riisin kuullottua hetki koko ajan sekoitellen, ja lisää viini. Anna viinin kiehahtaa ja imeytyä riisiin. Lisäile sitten risottoon kuumaa kanalientä vähän kerrallaan, sekoittele rauhassa ja anna nesteen imeytyä. Lieden ei tarvitse olla kovin kuumalla, riittää että pientä poreilua tapahtuu. Kokkausaika riippuu siitä, mitä riisipaketin kyljessä lukee.

Et välttämättä tarvitse koko liemimäärää tai voi olla että tarvitset sitä lisää. Tämä riippuu täysin riisilaadusta. Joka tapauksessa kun riisit ovat al dente eli niissä on vielä vähän purutuntumaa, alkaa ruoka olla valmista. Sekoita risoton joukkoon parmesaani ja mausta ainakin mustapippurilla, sekä yrteillä ja/tai suolalla jos haluat. Valmis risotto voi tuoda mieleen jotakin, mitä irtoaa koiranruokapurkista, mutta rumuutta vastaan on konstit. Koristele annokset parmesaanilastuilla, paistetuilla tateilla tai yrttisilpulla. Tai vaikka kaikilla! Elämä risaiseksi!

Valmiin risoton koostumuksen kuuluisi olla mukavan kermaista, ennemmin aavistuksen löysähköä kuin tiivistä puuroa. Jos sille tuntuu, risottoon voi ihan viimeisessä vaiheessa lisätä myös tilkan ruokakermaa tai pari ruokalusikallista mascarponea (suolatonta tuorejuustoa). Ainesten määriä voi muunnella oman maun mukaan, tässä ohjeessa on pelkkä perussetti.


PS. hupatukset.  
Jos haluat tehdä täydellistä ammattilaistason risottoa, kannattaa googlata esim. Välimäen reseptejä. Minä teen monia asioita ominpäin risoton suhteen. En mittaa ikinä mitään. Käytän yleensä Risellan puuroriisiä (tsot tsot..). Kokkailen risottoni isossa wokkipannussa. Usein myös saatan silppuamisen sijaan raastaa sipulit karkeaksi raasteeksi.

Käytän risotossa vahvan mausteisia, kuivia valkoviinejä. Käyttämäsi liemen, oli se sitten kana-, kasvis-, riista-, tai sienilientä, tulee olla kuumaa koko ajan kun lisäilet sitä risottoon.

Voit tarjota risoton pääruokana, lisukkeena tai eturuokana. Meillä on tattirisoton kanssa tarjolla usein mm. grillattua kalkkunaa, kanafilepihvejä tai sitten jotain mukavaa sitruunaista ja pinjansiemenistä vihersalaattia.

Risoton kanssa voi kikkailla loputtomiin. Variaatioita on yhtä monta kuin on kokkeja. Voit kokeilla sienten sijaan vaikkapa lohta, kasviksia, kanaa, äyriäisiä, jne. Eikun kokeilemaan vaan!  

2 kommenttia:

  1. fantastic put up, very informative. I'm wondering why the other specialists of this sector do
    not understand this. You must continue your writing. I am confident, you've a huge
    readers' base already!

    My site Locksmith

    VastaaPoista
  2. Kiitti, kun jaat herkkutattirisottoreseptisi, nyt onkin paras aika tehdä tätä herkkua.

    VastaaPoista

Saa kommentoida!