Sienten kuivaamisen perusohjeet:
-Lämpötila +35-45ºC.
-Hyvä ilmankierto.
-Puhtaus ja hygienia.
-Viipaloi esimerkiksi herkkutatit max.
5mm viipaleiksi. Mitä tiiviimpi sienen rakenne, sitä ohuempi
viipale ja nopeampi kuivuminen.
-Väljä ladonta, ei päällekkäisyyttä.
Kääntele sieniä kuivaamisen aikana ainakin kerran.
-Sieni on tarpeeksi kuiva, kun se
taittaessa katkeaa rapsahtaen. Yhtään kosteutta tai nahkeutta ei
saa jäädä; tällöin sieni tulee pilaantumaan.
-Kuivattujen sienten säilytys
huoneenlämmössä, ilmatiiviisti pakattuna, valolta ja voimakkailta hajuilta
suojattuna. Oikein kuivatun sienen säilyvyys vähintään 1 vuosi.
![]() |
Osa viime syksyn kuivatusta sienisaaliista. Suurelle tuntuneet määrät supistuivat muutamaksi onnettomaksi pussukaksi... |
Muuta:
-Siivoa sienet huolellisesti. Muista
välineiden ja omien käsien puhtaus. Viipaloi tai revi sienet
pienemmiksi kappaleiksi. Kuivaa kerralla vain tasakokoista, saman lajikkeen sientä.
-Tiivisrakenteiset sienet viipaloidaan
(tatit, vahakkaat, jne). Ukonsienen komean lakin voit kuivata halutessasi kokonaisena. Ohutmaltoiset, torvimaiset sienet
puolitetaan repimällä tai leikkaamalla, koska suppilossa on usein
roskia ja ötököitä (suppilovahverot, mustatorvisienet). On ikävää popsia
talvella sientä, jonka sisältä paljastuu vaikkapa havunneulasia. Nimim. kokemuksesta oppii.
![]() |
Etanat suppilovahveron varrella. Minä olen niin huppana, että kerään sieniä siivotessa uuskodittomat ötökät yhteen ja vien ne ulos metsän reunaan... |
-Voit kokeilla kuivaamista
kiertoilmauunissa uunin oven ollessa raollaan, kylpyhuoneen lattialla
leivinpaperin päällä lattialämmityksen ollessa päällä, tai
voit näpräilyhalun iskiessä pujottaa/sitoa sienet
elintarvikekäyttöön soveltuvaan naruun ja ripustaa vaikkapa
patterin yläpuolelle. Myös pyykinkuivauskaappia on joku kaverini kokeillut.
Välillä olen kuivannut isoja saaliita saunassakin, mutta sellainen onnistuu vain hyvin kuivassa
ja kuivuvassa saunassa.
-Yleisesti ottaen sienten kuivaamista saunassa
ei suositella. Energiaa kuluu, lämpötilaa on tarkkailtava koko ajan, ovia pidettävä raollaan ja sieniä käänneltävä ja pöyhittävä välillä. Ilmassa ei saa olla yhtään kosteutta ja hygieniasta on pidettävä tarkka huoli. Miksi sitten kerron saunassa kuivaamisesta? Koska itselläni se on toiminut, eikä ekologinen omatunto ole kolkuttanut puusaunassa kuivaamisesta.
-Muista aina hygienia, lämpötila,
ilmankíerto, paloturvallisuus ja maalaisjärki, kuivasitpa
sienesi millä keinolla tahansa. Ekologisuudesta ja energiatehokkuudesta kertokoot asiantuntevat tahot.
Sienet saunassa. Tämä on tarkkaa puuhaa. Sienten alla on kaksinkertainen, puhdas froteekangas ja talouspaperia. Ylälauteella on lämpömittarit ja ovi on raollaan. |
-Paras ja helpoin tapa kuivata sienet
on hyötykasvikuivuri. Siitä en itse pääse yli enkä ympäri. Lämpötila ja ilmankierto ovat jo
optimaaliset, itse väijyt vain kuivausajan. Kuivurilla kuivaat myös
muutakin: kasvit, hedelmät, jopa lihaa. Yksi ostaa kuivurin, toinen
rakentaa sellaisen itse.
-Oma pikkukuivurini kuivattaa 3-4
litraa suppilovahveroa 3-4 tunnissa. Muut kokeilemani kuivatustavat
vievät enemmän aikaa, jopa vuorokauden verran. Jos saalista on
tullut enemmän, loput odottavat puhdistettuna kuivausvuoroaan
jääkaapissa. Suositus on, että sienet käsitellään, siivotaan ja käytetään tai säilötään
mahdollisimman nopeasti. Pilaantuvuus on melkein samaa luokkaa kuin
kalan!
-Varoitus sienten kuivaamisesta
asuintiloissa! Jos olet allergikko tai olet muuten herkkä, älä
kuivaa sieniä asuintiloissa. Kuivatessa sienistä irtoaa
miljoonittain itiöitä, jotka voivat aiheuttaa allergiaa tai nuhaa
myöhemminkin. Jos kuitenkin kuivaat asuintiloissa esim. kuivurilla,
aseta se liesituulettimen alle ja laita imu täysille. Näin edes osa
itiöistä menee ulos.
-Jos sieni kuivataan yli +50°C,
se paahtuu, eikä pysty enää imemään itseensä vettä.
-Jos ostat sieniä kuivattuna,
n.50g/2dl vastaa n.500g/1l tuoretta sientä. Tämä
sääntö on summittainen ja todelliset määrät riippuvat
sienilajikkeesta. Kun kuivaat itse, pistä ylös tuoretilavuus- ja
painomäärät. Minä jaksan joka syksy ihmetellä sitä miten
pieneksi sienet kuivuvat. :) Jättisaalis mahtuu yhtäkkiä pariin
minigrip-pussiin.
-Kuivatut sienet liotetaan viileässä/huoneenlämpöisessä vedessä
ennen käyttöön ottamista. Aika riippuu täysin sienestä. Varaudu
ainakin 20 minuuttiin. Käytä liotusvesi ruuanlaittoon, koska näin
saat kaikki aromit ja ravintoaineet käyttöön.
-Kuivatut sienet säilytetään
huoneenlämmössä, ilmatiiviissä astiassa, sekä valolta ja
hajuilta suojattuna. Hygieenisesti ja hyvin kuivattu ja säilytetty
ruoka säilyy pitkään. Virallinen suositus on 1 vuosi.
Katso lisää tietoa:
Sienten eri säilömistavoista Arktiset Aromit/sienten säilöntä
Täältä löytyy luettelo Eviran
suosittelemista sienikirjoista: Evira/lisätietoa sienistä
Muita lähteitäni: Mauri Lahti:
Metsästä sieniä!/Kariston Kirjapaino Oy 2010
![]() |
Sienten huolellisesta siivoamisesta: -Vaikka tällä suppilovahverolla olikin suppilon suoja, sisältä löytyi silti neulasia. |
PS. Tuliko liian paljon tekstiä?
Ensi syksynä sitten taas sienestämään porukalla? :)
VastaaPoistaTottakai! Mitä enemmän silmiä, sitä enemmän saalista ;)
VastaaPoistaMikähän meni pieleen, kun pilkoin kantarellit kohtuullisen pieniksi, kuivatin Evermaten kuivurilla 43 asteen lämmössä. Kun sienet olivat todellakin rapsakoita ja murentuivat, siirsin ne lasipurkkiin. Ja nyt kun parin päivän päästä avasin niin, eiköpähän vaan olleet muuttuneet nahkeiksi, lievästi taipuisiksi ja "kumimaisiksi". Onko niihin kuitenkin jäänyt kosteutta? Voinko vielä pelastaa sienet? Kannattaako kuivatusta vielä jatkaa?
VastaaPoista