keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Lampaankääpä

HUOMIO!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.

Lampaankääpä, latinaksi Albatrellus ovinus, på svenska fårticka, in english sheep polypore,
on meidän kotona "pihvisieni". Leivitämme ja paistamme lampaankäävät kuin possupihvit konsanaan. Nami!

Lue lisää virallista tietoa tästä hyvästä ruokasienestä Arktisilta Aromeilta. Lampaankääpä on myös Eviran kauppasieniin luettava lajike.

Toissa syksynä, vuonna 2011, lampaankääpää sai kantaa kilokaupalla metsästä. Viime syksy taas oli niukempi. Löysimme vain muutamia jotenkuten syötäväksi kelpaavia yksilöitä, koska metsän hyönteiset ja varsinkin etanat tykkäävät lampaankäävästä myös. Tai sitten vain kävimme liian myöhään lampaankääpä-rinteellämme...

Tässäpä rouva itse, sekä rouvan repeilleet kynnet, esittelee kahden vuoden takaa muutamia vain vähän pureksittuja lampaankääpiä. PS. Muistathan sitten leikata aina hyönteisten purujäljet pois sienistä.

Kokonainen lampaankääpä alta.
Pillistö on niin tiivis ja matala, ettei sitä edes erota.

Lampaankääpä päältä.

Kauniit pikku "lampaat" sammalikossa :)

Lampaankääpää löytää lähinnä varjoisilta, paksusammalisilta kuusikkorinteiltä. Missä on yksi , siellä on ihan varmasti monta muutakin. Lampaankääpä on nuorena ja tuoreena koostumukseltaan mukavan tiivistä ja maultaan hyvin mietoa. Siksi sitä onkin niin kivaa maustaa oman mielensä mukaan. Lampaankäävän maku ei riitele minkään mausteen kanssa. Tämä sieni on myös siitä ihmeellinen, että se ei mene huonoksi vaikka viettäisikin yön tai jopa pari jääkaapissa. Yleisesti ottaen sienten pilaantuvuus on kuitenkin samaa luokkaa kuin kalan eli tarkkana on hyvä olla.

Tällä sienellä ei ole myrkyllisiä näköislajeja, mutta tutustu silti huolella sienen tuntomerkkeihin (ks. esim. linkit tekstin alussa).  Lampaankäävän muuten erottaa ainoasta myrkyttömästä näköislajistaan typäskäävästä viimeistään siitä, että lampaankääpä kellastuu kypsennettäessä.

Lisätty 26.4.2013 "vastuuvapauslauseke" alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!