keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Mustatorvisieni

HUOMIO!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.


Mustatorvisieni, lat. Craterellus cornucopioides.

In english black chanterelle, på svenska svart trumpetsvamp, auf deutsch totentrompete.

Minun lempisieneni herkkutatin lisäksi on ehdottomasti mustatorvisieni. Siinä on vähän enemmän purutuntumaa kuin monissa muissa sienissä. Mustatorvisieni myös värjää ruoan tummanharmaaksi, eli jos käytät sitä vaikkapa risotossa, ruoan ulkonäöstä tulee entistäkin mielenkiintoisempi. :) Maku on kuitenkin hyvä: mieto, maukas ja aromikas, sekä selvästi muista sienistä erottuva. Syljeneritykseni lisääntyy jo pelkästä mustatorvisienikeiton ajattelustakin...

Lisää virallista tietoa mustatorvisienestä löytyy Eviralta sekä Arktisilta Aromeilta.


Niin kauniita. Ja niin herkullisia!

Nämä kaverit olivat helpompia löytää.

Yllä olevat kuvat olen ottanut viime syksynä.

Mustatorvisieni voi omintakeisesta ulkonäöstään huolimatta olla haasteellinen löydettävä. Usein esiintymä piiloutuu kuusikkoihin kosteisiin kohtiin heinien ja paksun sammalen sekaan aivan kuten suppilovahverokin. Vaikka sienikirjat sanovat tätä lajia olevan lähinnä etelä-Suomessa, löytyy sitä kohtuullisia määriä ihan täältä Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalastakin. Pitää vain olla silmä tarkkana. Onneksi minulla on metsässä usein mukana tiedustelujoukot, muuten jäisi moni herkku löytämättä (nimimerkillä Hilpeä puusilmä).

Herkullisen maun lisäksi mustatorvisienen muita hyviä puolia ovat, että sillä ei ole pahemmin näköislajeja, eikä se oikein kelpaa ötököille. Etanat käyvät vasta viime kädessä tämän lajin kimppuun. Keruuvinkki: leikkaa mullassa oleva tyviosa pois, se ei välttämättä maistu hirveän hyvälle. Kannattaa myös halkaista torvi, sinne kertyy usein roskia. 

Kolme herkkua: kanttarelli, mustatorvisieni ja herkkutatti.

Älä käytä sienten tunnistamisessa muita kuin ehdottoman luotettavia lähteitä. Elintarvikeviraston suositukset sienten tunnistamiseen löydät täältä.

Ja kyllä, aion pitää saman saarnan joka ikisen sienilajin kohdalla! :DLisätty 26.4.2013 "vastuuvapauslauseke" alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!