torstai 4. huhtikuuta 2013

Suppilovahvero

HUOMIO!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.

Suppilovahvero, lat. Cantharellus tubaeformis.
In english funnel chanterelle, på svenska trattkantarell.

Lisää virallista tietoa Evira/suppilovahvero sekä Arktiset Aromit/suppilovahvero.

Alkuun tämä pakollinen muistutus:
Muista käyttää aina sienten tunnistamiseen vain luotettavia lähteitä. Katso esimerkiksi Elintarvikevirasto/ruokasienet ja sen hyväksymä Arktiset Aromit-sivusto, tai käytä aina hyviä, uusia suomalaisia sienikirjoja. Maalaisjärkeä käyttäen blogeihin tai edes Wikipediaan ei pidä luottaa, vaikka kuinka tuntuisi että tietävät mistä puhuvat. Usein jopa sanomalehdillekin sattuu virheitä ja sienten tunnistusmerkit menevät sekaisin. Suppilovahveron suhteen on oltava erityisen tarkka, koska aloittelija saattaa sekoittaa sen tappavan myrkylliseen suippumyrkkyseitikkiin.

Mutta sitten asiaan. Kuten sienestystä harrastavat tietävät, syksy 2012 oli suppilovahveroiden kulta-aikaa. Niitä tuntui löytyvän kaikkialta! 

Suppilovahvero on yleensä melko pienikokoinen ja ovelasti maastoutuva sieni. Onneksi on niin, että jos löytää yhden, löytää toisenkin. Kun vaellat metsässä, joka on täynnä pudonneita lehtiä, huomaat usein kävelleesi melkeinpä suppilovahveroiden päälle ennen kuin huomaat ne. Monesti niitä on myös kaiveltava sammalien ja heinien kätköistä. Onpa eräs ystäväni bongannut suppilovahvero-esiintymän lahon kannon altakin! Se jos mikä oli intuitiivista sienestystä. 

Suppilovahvero voi olla haasteellinen löydettävä

Suppilovahvero kasvaa mielestäni melko hitaasti verrattuna vaikkapa tatteihin. Suppilovahvero on enemmän loppusyksyn sieni. Nämä alla olevan kuvan suppikset jätin syyskuun alussa vielä kasvamaan.

Pikkuiset suppilovahverot

Parin kolmen kasvuviikon jälkeen syyskuun lopusta ja lokakuun alusta metsästä löytyikin jo sitten isoja sieniä.

Syksyn ehdottomasti isoin suppilovahvero

Isoja suppilovahveroita

Tupla-jätti-suppilovahvero

Kaiken kaikkiaan keräsin aviomieheni kanssa yhteensä noin 80 siivottua tiivistä tuorelitraa suppilovahveroa, josta annoimme perheelle noin 22 litraa. 

Suppilovahvero on helpoimpia kuivattavia sienilajikkeita. Suppilovahvero pienenee kuivuessaan kolmasosaan tai jopa neljäsosaan alkuperäisestä koostaan. Kuivaamisen lisäksi me myös pakastimme sitä valmiina litran annospusseissa. Suppilovahverot voi pakastaa kokonaisina tai silputtuna. Suositus on mehustaa suppilovahverot kevyesti pannulla ennen pakastusta: tämä rajoittaa sienten pilaantumista edistävää entsyymitoimintaa. 

Pannulla mehustaminen: lämmitä sieniä miedolla lämmöllä paistinpannulla kunnes enin osa sienistä irtoavasta nesteestä on haihtunut. Älä käristä kovalla lämmöllä. Rasvan käyttäminen lyhentää säilymisaikaa huomattavasti. Anna sienten jäähtyä, pakkaa ilmatiiviisti ja pakasta nopeasti vähintään -18C. Ilman rasvaa mehustettu pakastettu suppilovahvero säilyy ainakin puoli vuotta, rasvan kanssa keitetty säilyy taas noin 3 kuukautta.

Sienten säilömisestä lisää täällä.

Suppilovahvero on normaalisti kuusimetsien ja kosteikkoon päättyvien rinteiden asukki, mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, esiintymiä löytyi viime syksynä mäntyvoittoisistakin metsistä. Näitä sieniä siivotessa suosittelen halkaisemaan pienimmätkin yksilöt, koska vaikka suppilovahvero ei kuulu etanoiden lempiherkkuihin, yllättävän usein pienimmässäkin suppilossa oli etana, koppakuoriainen tai havunneulasia.

Tummanruskeita suppilovahveroita

Loppuun varoitukset sekä myrkylliset näköislajikkeet. Älä kerää tai syö näitä sieniä!  Jos epäröit vähänkään sienen tunnistamisessa, älä poimi sitä. Ota metsään aina mukaan hyvä sienikirja!
(Tiedän, tiedän. Toistan itseäni.) :)

Rustonupikka, myrkyllinen

Suippumyrkkyseitikki, tappavan myrkyllinen


Tällaista tarinaa tällä kertaa. Seuraavaa satokautta odotellessa. 


Lisätty 26.4.2013 "vastuuvapauslauseke" alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!