maanantai 3. kesäkuuta 2013

Korvasieni

Huomio!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä aina harkintaa ja maalaisjärkeä.

Tänä keväänä ja alkukesänä en ole löytänyt yhtä ainuttakaan korvasientä. En edes yhtä pientä palleroa! Joudun siis laittamaan tänne kuvan vuoden takaa, jolloin löysimme korvasieniä kerättäväksi asti.

Korvasieniä hakkuuaukolla toukokuun puolivälissä 2012.

Korvasienen kanssa ei sitten muuten pilailla. Korvasieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkyllistä yhdistettä, joten on ensiarvoisen tärkeää osata kerätä ja käsitella korvasienet turvallisesti. Lue korvasienen käsittelystä Arktisilta aromeilta sekä Elintarvikevirastosta ennen kuin poimit korvasieniä.

Korvasieni ei kuulu lempisieniini. Vaikka sen maku onkin erilainen ja myös varsin maukas verrattuna moneen muuhun sieneen, luontainen varovaisuuteni estää minua nauttimasta tästä hyvästä sienestä täysillä. Kerään korvasienet hansikkaat kädessä, ja melkein aina luovutan korvasienet eteenpäin käsiteltäviksi. Korvasienet keitetään ulkona muurinpadassa, eli ei edes sisällä liesituulettimen ollessa täysillä (ah tätä liioiteltua varovaisuutta...). Suositus on keittää korvasienet kahteen kertaan väljässä vedessä vähintään 5 minuuttia kerrallaan välillä keitinvettä vaihtaen, mutta me keitämme korvasienet usein kolmeen kertaan keitinveden välillä vaihtaen ja jopa 10 minuuttia kerrallaan. Uskokaa tai älkää, mutta korvasienet eivät muussaannu edes näin rajusta käsittelystä.

Muistakaa kuitenkin, että varovaisuuteni on liioiteltua, eikä korvasientä pidä missään nimessä väheksyä tai vieroksua tämän kirjoituksen perusteella. Huolellisesti käsiteltynä korvasienestä tulee aivan mahtavaa muhennosta tai vaikkapa kastiketta. Sitä sitten kun syö vaikkapa halstratun hauen ja uusien perunoiden ja tillivoin kera, niin nam!

Kuulin aikoinaan niin sanottuna perimätietona, että korvasieni nousee yhtäaikaa koivun lehtien kanssa. Melkein joka kevät se onkin pitänyt paikkansa: kun koivuissa on hiirenkorvat, korvasienetkin alkavat putkahdella esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!