torstai 27. kesäkuuta 2013

Mustavahakas

Huomio!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.

Minä nyt sitten ajattelin kuitenkin lykätä ilmoille nuo tekemäni bloggaus-luonnokset... :)

Olen opetellut viime vuosina muutamia uusia sienilajeja. Yksi näistä on mustavahakas, latinaksi Hygrophorus camarophyllus, på svenska sotvaxskivling.

Katso ihmeessä mitä Arktiset Aromit kertovat mustavahakkaasta. Tässä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ruoka- ja kauppasieni.

Olin ensimmäisellä kerralla kahdesta sienikirjasta huolimatta hieman epävarma tunnistanko mustavahakkaan varmasti, mutta nenäni ei onneksi erehtynyt. Mustavahakkaassa on aivan ihana, hunajainen, makea, mieto tuoksu.

Alla kuvia viime syksynä löytämistäni mustavahakkaista. Löysin niitä ryppäissä, mutta suhteellisen vähän koko syksyn aikana. Nämä makoisat sienet kelpaavat valitettavasti erittäin hyvin ötököillekin.

Tämän kuvan sienen olen näköjään onnen huumassa repinyt irti, enkä leikannut siististi. Hups...Mustavahakas on nimensä ja sukunsa mukaisesti koostumukseltaan hieman kuin murenevaa vahaa. Se ei ole mitään pehmeää höttöä, vaan normaalia sientä vähän tiiviimpää tavaraa. Mustavahakas sopii erityisen hyvin säilöttäväksi kuivaamalla, ja ruuanlaitossa mm. sienipiiraan täytteeksi. Tällä sienellä on pari näköislajia, joten sienikirja metsään mukaan! :)

(Ja jospa ensi syksynä saisin otettua parempia kuvia tästä herkusta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!