tiistai 18. kesäkuuta 2013

Tuhkelot

Huomio!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.

Pistetäänpä näin tiistain virkistykseksi jotain hölmöä menemään.

Nämä minä muistan lapsuudestani. Nimittäin tuhkelot, nuo hassut pölläyttelijät. Enkä puhu nyt kuristavan ankeiden betonilähiöiden masentavan sekopäisistä pölläyttelijöistä, vaan maalaistalon lähiluonnon hölmönhauskoista tuhkelo-sienistä.

Lapsena oli suorastaan kiljuvan kivaa joko puristella, tökkiä tai talloa näitä sieniä silloin kun ne olivat valmiita tupsauttamaan itiönsä ilmoille. Vanhempani neuvoivat, että niiden piti antaa kypsyä rauhassa ja vasta sitten niistä sai talloa tai puristella itiöt pihalle. Kyseessä ei siis ollut mikään mielivaltainen ympäristön tuhoaminen, vaan tarkkaan harkittu luonnon avustaminen. :)
Nämä kuvieni sienet ovat joko känsätuhkeloita tai ryhmätuhkeloita. En ole tehnyt tarkempaa lajimääritelmää. Se, jota kupusieniin kuuluvat tuhkelot kiinnostaa, voi etsiä itse niistä lisää tietoa. Tuntomerkit ynnä muuta tietoa löytyy esimerkiksi Salo, Niemelä, Salo: Suomen sieniopas, WSOY 2006, sivu 416-425.

"tööt tööt" "tups tups"

Vaikka alankin jo olla aikuisten iässä, en silti voi vastustaa satunnaista tuhkeloiden tupsauttelua. Sisäinen lapsi karkottaa aikuisuuden vakavuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!