maanantai 22. heinäkuuta 2013

Hääjuhla ja avioituminen, osa 2.

Ensimmäisessä häitä käsittelevässä kirjoituksessani annoin sievistelemätöntä ohjeistusta häävieraille. Tällä kertaa luvassa on ohjeistusta hääjuhliaan järjestävälle parille. Jos arkailet reippaan kirjoitustyylini takia, ole hyvä, älä lue! Tarkoituksena ei ole vedättää kenellekään vartta myöten hernettä nenään, vaan antaa ihmisille ajattelemisen aihetta, ja toivon mukaan sitä kautta auttaa syntymään hyviä, onnellisia hääjuhlia.


Ohjeita häitään järjestävälle parille:

1) Alkuun yksinkertainen, raaka tosiasia: tässä on kyseessä teidän kahden ikioma, teidän välistänne rakkautta ja sitoutumista juhlistava päivä. Tämä on teidän kahden päivänne ja vain teidän. Melkein kaikilla ihmisillä on omat mielipiteensä oikeanlaisista häistä ja he myös mielellään kertoisivat teille ajatuksensa. Jostakin ihmeellisestä syystä esimerkiksi 50-vuotisjuhlat tai rippijuhlat eivät aiheuta koskaan niin kiihkeitä intohimoja ja mielipiteitä ulkopuolisissa ihmisissä kuin häät. Teidän ei pidä tehdä kaikkea jonkun muun mieliksi, mutta ei teidän myöskään pidä heittäytyä tosi-tv:sta tutuksi tulleiksi bridezillaksi/groomzillaksi ja rääkätä lähiympäristö nääntymyksen partaalle törkeillä vaatimuksillanne. Tarvittavat kompromissit tehdään oman tulevan puolisosi kanssa. Vanhempien kanssa joutuu tietysti aina painimaan asiasta jos toisesta, mutta vain itsekeskeinen vanhempi pakottaa lapsensa järjestämään sellaiset häät, joita lapsi ei halua. Te hääparina teette ja saatte tehdä juhlistanne juuri sellaiset kuin itse haluatte.

2) Harkitkaa todella, todella, todella tarkkaan ketkä haluatte apulaisiksi häihinne: bestmanit, kaasot, morsiusneidot, muut apulaiset. Miettikää pitkään ja huolella ihmisten luonteita, tunteita teitä kohtaan, elämäntilannetta sekä yleisasennetta häitä kohtaan. Kyselkää alkuun varovasti ja tunnustellen toivomienne henkilöiden mielipidettä. Miettikää mitä oikeasti tarvitsisitte kyseisten henkilöiden tekevän, mitä palkatut ammattilaiset tekisivät ja mitä te itse teette. Pysykää tehtävien suhteen kohtuudessa, koska ihmisten kanssa on ihan kivaa olla väleissä häiden jälkeenkin. Palkatkaa tarvittaessa ulkopuolinen seremoniamestari tai jopa hääsuunnittelija, joka valvoo sitten myös itse hääpäivän sujumista. Tämä vaatii tietysti enemmän rahallista panostusta.

3) Käyttäkää (budjetin puitteissa) mahdollisimman pitkälle ja paljon ammattilaisia. Sivusta surullisena seurattua: ystävänpalvelukset näyttävät muuttuvat keskimäärin 30% tapauksissa karhunpalveluksiksi, kun into lopahtaa, tai kateus, ärtymys tai välinpitämättömyys iskee. Käyttäkää sukua, perhettä tai ystäviä vain, jos he ovat innokkaina itse tarjoamassa apuaan, ja jos luotatte heihin. Ja jos saatte niin sanotusti ilmaista apuvoimaa, älkää käyttäkö heitä hyväksenne. Muistakaa aina, aina kiittää lämpimästi avusta. Jälkikäteen järjestetyt pienet kemut vain hääapulaisille voi olla ihana tapa kiittää ja muistella onnistunutta hääjuhlaa. Voitte myös hankkia jotkin pienet lahjat jos varallisuus vain antaa myöten.

4) Tehkää etukäteen ihan helkkarin tarkka budjetti. Ottakaa selvää kaikista mahdollisista hinnoista ja tehkää vertailuja. Miettikää mikä on teille tärkeää ja mikä toisarvoista. Säästäkää itsellenne etukäteen mielellään vähintään 1,5 kertaa budjetin kokoinen summa: häähomma voi hyvinkin lähteä lapasesta. Älkää pyytäkö rahaa muilta, vanhemmatkin kyllä tarjoavat rahaa, jos niin haluavat tai kokevat sen velvollisuudekseen.

5) Panostakaa valokuvaajaan ja videokuvaajaan. Paljon muuta ei hääpäivästä jää kuin muistot ja kuvat. Ja tietysti ihana aviopuoliso rinnalle koko loppuelämän ajaksi.

6) Varatkaa ensimmäisenä hääjuhlapaikka ja vasta sitten vihkipaikka. Esimerkiksi kirkossa voi olla yhtenä päivänä kymmenetkin vihkimiset, mutta yhdessä juhlapaikassa vain yhdet häät.

7) Älkää välittäkö muiden ilkeistä kommenteista. Ihminen, joka pitää avioitumista tyhjänpäiväisenä, on joko katkeroitunut p***pää tai ei ole koskaan itse kokenut sitä huumaavaa, syvältä sitovaa rakkautta ja kumppanuutta. Kateus on ylivoimaisesti yleisin tunne häihin negatiivisesti suhtautuvilla ihmisillä. Vaan mikä onni onkaan, kun ei tarvitse lähettää hääkutsua yhdellekään nuivasti nyrpistelevälle pölkkypäälle! Häät tuppaavat monesti karsimaan jyvät akanoista kun on kyseessä erilaiset ihmissuhteet. Toisaalta se on hirveän surullista, mutta toisaalta voi miettiä, mitä negatiivisesti suhtautuvat ihmiset tekevät omalle mielenrauhallesi. Haluatko sietää ilkeitä ihmisiä jotka pahoittavat mielesi kerran toisensa jälkeen? Vai haluatko keskittää huomiosi ihmisiin, jotka tuovat iloa elämääsi ja joiden elämään sinäkin saat tuoda iloa?

8) Älkää ahnehtiko minkään suhteen. Hillitön määrä pienten yksityiskohtien viilaamista ja puuhaamista kostautuu ennemmin tai myöhemmin stressinä, uupumuksena tai budjetin paisumisena. Myöskin pelkästään superkalliita design-esineitä sisältävä lahjalista voi jättää karvaan maun kutsuvieraan suuhun (ellette sitten satu tietämään varmaksi, että kaikilta löytyy niin rahaa kuin myös hyvää tahtoa ostaa teille sikakalliita design-esineitä). Minun mielestäni on täysin hyväksyttävää pyytää häämatkarahaa: varsin moni avioituva pari on asunut yhdessä jo niin kauan, että kaikki tarpeelliset kodin esineet löytyy kyllä. Muualla maailmassa raha onkin se tavallisin häälahja. Jotenkin suomalaiset vain onnistuvat suhtautumaan rahaan lahjana nuivasti. Paitsi jos itse saavat rahaa.

9) Valmistautukaa henkisesti siihen, että jotain menee jossain vaiheessa pieleen, koska niin tapahtuu 100% varmasti. Muistakaa mikä teille on avioitumisessa tärkeintä: jos tärkeintä on päästä aviopuolisoiksi, keskittykää siihen. Jos tärkeintä on hyvin sujuva hääjuhla, panostakaa siihen. Kenenkään muun mielipiteellä ei tässä asiassa ole mitään merkitystä. Yrittäkää ottaa etukäteen sellainen asenne, että tapahtuva vastoinkäyminen voi hyvinkin muuttua tulevaisuudessa hauskaksi muistoksi.

10) Rentoutukaa. Relatkaa. Ottakaa iisisti. Pingottakaa siinä missä tuntuu että pitää pingottaa, mutta yleisesti ottaen rentoutukaa. Hääpäivänänne olette huomion keskipisteessä (ainakin toivottavasti). Niin oudolle kuin seuraava ohjeeni tuntuukin, muistakaa, että hyvin pitkälle te itse määräätte häidenne tunnelman. Älkää siis saako raivokohtauksia tyhjänpäiväisistä asioista. Älkää olko narsistisia draamakuningattaria. Älkää rähiskö ja riidelkö kenenkään kanssa. Älkää kiinnittäkö huomiota bitch fit-tyyppeihin, älkääkä itse olko bitch fit-tyyppejä. Keskittykää tuntemaan keskinäinen rakkautenne, hengittäkää ja hymyilkää. Tiedän että tämä on vaikeaa varsinkin silloin, kun hääjuhlaan on panostettu huomattava määrä aikaa, vaivaa ja rahaa, ja sitten joku idiootti narttu/kusipää yrittää tuhota tunnelman. Viimeisenä keinona voitte pyytää apulaisianne poistamaan häiriköt juhlistanne, se on teidän oikeutenne. Häävierailla ei ole minkäänlaista oikeutta pilata millään tavalla teidän päiväänne. Jokainen fiksu, järkevä ja empaattinen ihminen ymmärtää ja osaa olla pilaamatta toisten suurta juhlapäivää.


Myöhemmin tällä viikolla onkin sitten luvassa ohjeistusta hääjuhlien apulaisille, bestmaneille, kaasoille, ynnä muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!