keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Hääjuhla ja avioituminen, osa 3.

Tällä kertaa luvassa on ohjeistusta kaasoille, morsiusneidoille, bestmaneille ja muille hääapulaisille tuttuun kaunistelemattomaan tyyliini. Älä lue, jos suorasanainen teksti kauhistuttaa! Tyyli on karkea, mutta tarkoitus hyvä.


Ohjeita bestmanille/kaasolle/muille hääapulaisille:

1) Ennen kuin vastaat myöntävästi hääparin kysymykseen: "olisitko kaasoni/bestmanini/muu hääapulaiseni"?, harkitse tarkkaan pystytkö kyseiseen tehtävään. Varsinkin kaasona ja bestmanina toimit hääparin toisen osapuolen lähimpänä ja tärkeimpänä tukena ja apuna. Oletko varma, että sinusta on siihen? Oletko iloinen ja otettu? Vai tunnetko pienen kateuden piston? Tai tunnetko pelkoa ja uupumusta jo etukäteen mahdollisten vaatimusten suhteen? Jos tunnet missään vaiheessa minkäänlaista epävarmuutta, keskustele asiasta hääparin kanssa. Sinusta on enemmän haittaa kuin hyötyä, jos et pysty vilpittömin sydämin auttamaan. Kieltäytyminen on aina yksi vaihtoehto, muista vain tehdä se kohteliaasti.

2) Vastasit kyllä, ja nyt olet kaaso/bestman. Sinun kunniatehtäväsi on auttaa hääparia vähintään yhden erittäin jännittävän ja uuvuttavan päivän ajan, mutta useimmiten apua tarvitaan jopa kuukausien ajan. Sinuun luotetaan. Hääpari eivät pysty häiden järjestämiseen yksin, joten ethän jätä heitä pulaan! Jos et enää yksinkertaisesti kykenekään tehtävääsi, auta hääparia löytämään korvaava henkilö.
Kun olet bm/kaaso/hääapulainen, ensimmäisenä on ehdottomasti tärkeintä muistaa koko prosessin ajan, että kyseessä ei ole sinun päiväsi, vaan hääparin päivä. Sinulla voi olla tukuittain mielipiteitä ja ehdotuksia, saatat olla sitä mieltä että hääpari tekee huonoja päätöksiä, ja että sinä osaisit tehdä hääsuunnittelun paremmin. Ellei sinulta erikseen kysytä, älä tyrkytä mielipiteitäsi, äläkä ole töykeä tai epäkohtelias tai jyrkkä mielipiteissäsi. Sinun tehtäväsi on luonnollisestikin olla makutuomarina ja apuna, mutta toimit lähinnä vain keskustelukumppanina, heijastuspohjana, jonka avulla hääpari voi tarkastella tekemiään päätöksiä paremmin. Jos sinusta tuntuu sille, että sinun on pakko esittää mielipiteesi, tee se kauniisti ja kohteliaasti.

3) Varaudu siihen, että apuasi voidaan tarvita enemmän tai joskus jopa vähemmän kuin alkuun arvelitte. Jos apuasi ei tarvita paljoa, voi olla, että hääpari yrittää kohteliaisuuttaan säästää sinua ja pitää siten välinne hyvinä. Jos taas työtaakkasi tuntuu liialliselle, puhu siitä. Ota asia esille ystävällisesti. Jos sinusta tuntuu, että sinua käytetään suoranaisesti hyväksi, puhu siitäkin. Tietysti on olemassa myös niitä hääpareja, jotka käyttävät kaikkia ympärillään olevia hyväkseen, mutta tiedätkö mikä siinä on ihan superhyvä juttu: sinun ei tarvitse sietää hyväksikäyttäjiä, vaan voit häipyä takavasemmalle! Muista kuitenkin silloin kertoa ettet ole enää käytettävissä. Tällä tavoin olet kaikin puolin isompi ja parempi ihminen kuin he.

4) Ota aina ja joka käänteessä hääparin mielipiteet huomioon. Älä sooloile minkään asian suhteen, ellei sinulle ole erityisesti osoitettu kyseistä tehtävää. Jos sinulla on jokin erityisen tärkeä tehtävä, kuten olla seremoniamestari, osoita sen verran välittämistä hääparia kohtaan, että harjoittelet tehtävääsi varten.

5) Älä koskaan nolaa hääparia. Älä polttareissa, älä häissä. Tämä koskee niin sitä mitä puhut kuin miten käyttäydyt ennen häitä sekä häissä. Vaikka oletkin avustaja, edustat myös hääparia itseään. Älä yli- tai alipukeudu. Äläkä yritä päästä ns. valokeilaan. Tämä ei ole sinun päiväsi.

6) Älä hauku, vähättele tai halveksi hääparia tai hääsuunnitelmia. Edes heidän selkänsä takana. Nämä ovat heidän häänsä. Järjestä sinä omat hääsi kuten itse haluat, mutta älä ylläty, kun oma ilkeytesi tulee takaisin puremaan sinua persuksista.

7) Älä ole katkera. Tämä kohta koskee kaikkia hääapulaisia, häävieraita sekä myös polttareihin osallistujia. Älä pilaa happamalla naamalla, kateudella tai katkeruudella hääparin polttareita tai häitä. Häät ja niihin usein liittyvät polttarit ovat ilon, toivon ja ystävyyden juhlaa. Voi tuntua erittäin houkuttelevalle pilata toisen onni, mutta mitä sinä siitä muuta hyödyt, kuin että et ole enää hänen ystävänsä? Usko minua, hääpari kyllä huomaa katalat temput, vaikka yrittäisit olla kuinka ovela. Saatat ehkä päästä vielä häihinkin, mutta oletko sen koommin kuullut mitään ystävästäsi?

8) Ole ystävä. Ole tukena. Ota hääparin toiveet ja tunteet huomioon. Siirrä oma egosi hetkeksi syrjään, ja huomaat saavasi hääparista ikuiset ja lojaalit ystävät. Fiksussa, aikuisessa ihmissuhteessa, olipa se avioliitto, ystävyys tai sukulaisuussuhde, molemmat osapuolet ottavat toisensa huomioon. Häiden aiheuttama stressi voi vetää hääparin pinnan välillä hyvinkin tiukalle, mutta älä sinä ainakaan omalta osaltasi lisää stressiä. Ymmärrystä kehiin, molemmin puolin.


Tuntuuko lukijasta tällä hetkellä sille, että olen toistanut itseäni hääkirjoituksissani? Olet aivan oikeassa, olen tietoisesti toistanut erästä tiettyä perussanomaa, nimittäin inhimillisen huomaavaisuuden ja kohteliaisuuden sanomaa. Olen lopen kyllästynyt valtavirtamedian suoltamaan ihmiskuvaan itsekeskeisistä törkeistä kusipäistä. Minua inhottaa katsoa, miten paskamaista ja narsistista käytöstä kannustetaan. Minua puistattaa seurata muiden ihmisten vahingoittamisen ihannointia. En minä silti elä missään pinkissä pehmoisessa haavemaailmassa, elämän raadollisuus on käynyt minulle useaan otteeseen piinallisen selväksi. Mutta jostakin käsittämättömästä syystä haluaisin edes yrittää elää ilman että vahingoitan tahallani muita.

Tässäpä olikin sitten valmiiksi kirjoitetut hääkirjoitukseni. Kirjoittelisin mielelläni häistä muutenkin. Esimerkiksi hääsuunnittelun aikataulusta voisi olla ihan kiva kirjoittaa jotakin näin jälkikäteen...?

Nyt on sitten lukijoiden aika kommentoida, jos jokin kohta kalahti tavalla tai toisella erityisen pahasti. Kuten aikaisemmin mainitsin, suorasta kielenkäytöstäni huolimatta toivon kirjoitusteni edesauttavan onnistuneita ja iloisia hääjuhlia.

2 kommenttia:

  1. Hehe, toivottavasti J oli hyvä bm! Mutta kuittaan kyllä nämä ohjeet! Suurimmaksi osaksi oon kyllä samaa mieltä! :) ja ehdottomasti lisää hää-juttuja, vaikka omatkin häät on jo takana päin! Niisk :')

    VastaaPoista

Saa kommentoida!