torstai 4. heinäkuuta 2013

Limanuljaska

Huomio!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä aina harkintaa ja maalaisjärkeä.

Limanuljaska, latinaksi Gomphidius glutinosus, på svenska citronslemskivling
on häijystä nimestään huolimatta syötävä sieni, sienikirjoissa usein jopa kahdenkin tähden sieni.

Limanuljaskan tuntomerkit ja muut tiedot löydätte esimerkiksi: Suuri Sienikirja, Penkkimäki & Korhonen, Readme.fi 2012, sivu 84. Tai Metsästä sieniä! Mauri Lahti, Karisto Oy 2010, sivu 125.

Sienen limaisuus vähenee sen kasvaessa, mutta nuoret yksilöt ovat maukkaimpia. Ja nätimpiä. :)

Tässäpä ottamani kuva söpöläisestä pikku limanuljaskasta.


Varsinkin tämänkaltaiset nuoret, avautumattomat yksilöt ovat herkullisia pannussa paistettuna tai keitossa. Limanuljaska tummuu, jopa mustuu paistettaessa. Sieni itsessään ei ole limainen, vaan ainoastaan sen lakin pinta. Limanuljaskan maku on vähän hapan, mutta maukas. Kokeile sitä vaikkapa muiden sienten seassa, koska yksinään limanuljaska voi olla vähän liiankin hapan.

Limanuljaskaa ei valitettavasti voi oikein säilöä.

Limanuljaska voi tahrata ja värjätä muita sieniä samassa korissa. Tämän sienen kanssa joutuu näkemään vähän vaivaa, sillä lakin limainen pinta pitää nylkeä, ja se kannattaa tehdä heti metsässä.

Lakin limaisen pinnan nylkeminen: -siisti multainen jalkaosa. Halkaise sieni kahtia aloittaen jalasta lakkia kohti. Vedä puoliskot varoen erilleen. Näin lakin limainen kerros kuoriutuu pois. Irrota loppu limakuorikerros käsin ja veitsellä. Tällä tavoin kuorit myös voitatin limaisen kuorikerroksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!