keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Myrkylliset sienilajit

HUOMIO!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä harkintaa ja maalaisjärkeä.

Näin sienestyskauden alkaessa on minunkin pakko muistuttaa teitä, että Suomessa on monia tappavan myrkyllisiä sienilajeja. Lisäksi moni muu sienilaji voi aiheuttaa vakavia, pysyviä sisäelinvaurioita. Elintarvikeviraston lista myrkyllisistä sienistä on tärkeää luettavaa kaikille sienestystä harrastaville. Myös Arktiset Aromit on listannut tappavan myrkyllisiä sieniä kuvineen. Tämä lista on tärkeä, koska kuten olen aikaisemmin maininnut, harjaantumaton silmä saattaa luulla esimerkiksi suippumyrkkyseitikkiä suppilovahveroksi. Sienestys edellyttää treenaamista, tarkkaa silmää (mitä minulla ei ole), sekä harkintaa. Itse pyrin korvaamaan heikohkon huomio- ja näkökykyni ahkeruudella ja treenaamisella. Sekä aviomieheni tarkoilla silmillä. :)

Tässä kuvassa on tyylikkään vaelluskengän lisäksi nuoria suppilovahveroita,
joiden joukossa on ainakin kaksi suippumyrkkyseitikkiä.
Minulla on pieni kammo valkoisia tai vaaleita helttasieniä kohtaan, sekä lahoavassa puussa kasvavia sieniä, tosin ei kääpiä, kohtaan. On olemassa monta herkullista edellä mainitut perustuntomerkit täyttävää sienilajia, mutta haluan pelata aina varman päälle. Vaikka kuinka tuntuisi, että "kyllä minä nyt tunnistin ihan varmaksi mesisienen/ koivunkantosienen/ kuusilahokan/ kehnäsienen/ tms.", jään kuitenkin hetkeksi miettimään ja sitten ne sienet jäävät metsään. No, parempi pyy pivossa kuin myrkytys illalla, vai miten se meni..?


Tässä ottamassani kuvassa yllä on myrkyllinen ruskokärpässieni. 100% varma en ole vieläkään, koska kärpässienissä on useita nopeasti katsottuna samannäköisiä lajeja. Kärpässieniin olen paneutunut vain sen verran, että jätän ne kaikki olemaan ja elämään rauhassa. Kärpässieni tuli tähän kirjoitukseen sen takia, että monissa sienikirjoissa varoitellaan sekoittamasta muutamaakin erilaista kärpässientä syötävään ukonsieneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!