torstai 11. heinäkuuta 2013

Sikurirousku

Huomio!
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä aina harkintaa ja maalaisjärkeä.

Sikurirousku, latinaksi Lactarius camphoratus, på svenska kamferriska.

Sikurirouskun erottaa monista muista pienikokoisista näköisrouskuista viimeistään sen tuoksun perusteella. Sikurirouskun tuoksun ja maun vahvuus riippuu löytöpaikasta. Monesta muusta ryöpättävästä/keitettävästä rouskusta poiketen sikurirousku on käyttövalmista ruokaa.

Sikurirousku tuoksuu mausteiselle, currymaiselle tai lihaliemimaiselle. Maku on melko sama, mutta tuoksua miedompi. Jälkimaku on vähän kirpeä. Kun sikurirouskuja poimii, niiden valkoisena tihkuva runsas maitiaisneste voi tuoksua hyvinkin vahvasti. Tuoksu myös tarttuu, joten se kannattaa huomioida tätä sientä säilöessä, kuivatessa tai tehdessä ruuaksi. Myllersin viime syksynä lopulta sadehousut jalassa sikurirouskujen perässä, kun edellisen saalistuskerran sikurirouskun vahva tuoksu tarttui pesukerran kestävästi verkkareihini. :) Sikurirousku on uusimpia tulokkaita kerättävien sienteni listassa.

Katso tuntomerkit, paremmat kuvat, ynnä muuta tietoa esimerkiksi: Salo, Niemelä, Salo: Suomen sieniopas, WSOY 2006, sivu 38. Tai Korhonen ja Penkkimäki, Suomalainen sienikirja, Readme.fi 2012, sivu 83-84.

Vanhan kännykkäkuvan huippulaatua...

2 kommenttia:

  1. Hienoa nähdä että joku toinenkin on näitä alkanut keräämään. Itseäni ainoastaan arveluttaa sekaantuminen suippumyrkkyseitikin kanssa kun monia yhtäläisyyksiä kuitenkin on. Mitä itse luulet onko erehtymisen vaara suuri ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun pitää mielessä rouskun runsaan maidin erityksen (ei päde kovin kuivina syksyinä) ja sikurirouskun erehtymättömän vahvan tuoksun, niin ei silloin pitäisi toivon mukaan kovin helposti mönkään mennä. Ja sienimetsässähän on oltava aina tarkkana. Itselläni on aina kirjat mukana :) vaikka vuosikymmeniä olen jo metsissä kulkenut.

      Poista

Saa kommentoida!