keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tatinriesa

Viikonloppuna törmäsin ääriesimerkkiin tatinriesasta. Tatinriesa on loissieni, joka tekee sienestä ruuaksi kelpaamattoman. Loissieniä on useita eri lajeja ja ne voivat kiusata mitä sienilajia vain. Olen kertonutkin yhdessä aikaisemmassa herkkutatti-bloggauksessani tatinriesasta.

Aina tatinriesa ei ole näin silmiinpistävän pitkälle edennyt, vaan joudut arvioimaan aistinvaraisesti herkkutatin/muun sienen syömäkelpoisuuden. Sienen jalasta suikalemaisesti irtoavat osat, sienen osittain peittävä epämääräinen homemainen kasvusto, sienen epämuodostumat tai epämiellyttävä haju riittävät minulle herkkutatin tai minkä tahansa muunkin sienen hylkäämiseen.


Ja kyllä, yllä olevassa kuvassa on herkkutatti. Tatinriesa on vain päässyt tekemään jo pitkään tuhojaan.

Tatinriesasta on yllättävän vaikeaa löytää luotettavaa tietoa (en pidä Wikipediaa luotettavana lähteenä), mutta tatinriesan aiheuttama ruokamyrkytys on helppo välttää käyttämällä sienestyksessä maalaisjärkeä. Ethän sinä osta kaupastakaan epäilyttävän näköistä tai hajuista ruokaa?

Riesoista puheen ollen. Te lukijani, jotka tunnette minut blogin ulkopuolella: puhelinnumeroni on vaihtunut. Jos en ole vielä tekstannut sinulle uutta numeroani, laita minulle sähköpostia. Saat vaikka vähän toruakin minua unohtelevaa hapero-aivoa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!