tiistai 20. elokuuta 2013

Valkokärpässieni

Yksi metsiemme tappavan myrkyllisistä sienilajeista on valkokärpässieni. Jos keräät vaaleita tai valkoisia, syötäviä sienilajeja kuten kuusiherkkusieniä, sinun on pystyttävä tunnistamaan ne 100% varmasti. Muualla maailmassa valkoiset tai hyvin vaaleat sienet ovat kuulema useimmiten syötäviä, joten ulkomaalaisille Suomessa sienestäminen voi olla erityisen haastavaa. Vaan on se haastavaa suomalaisillekin: valitettavan harvassa ovat ne vuodet, jolloin ei uutisoida sienimyrkytyksistä. Lue, mitä Elintarvikevirasto kertoo valkokärpässienestä. Katso linkistä tietoa muistakin vaarallisista sienilajeista.

Olen itse minimoinut myrkytysvaaran siten, etten kerää sellaisia sieniä, joiden suhteen minulla on huomattava erehtymisvaara. En pahemmin kerää lahottajiin kuuluvia sieniä, enkä vaaleita tai valkoisia sienilajeja ukonsientä lukuunottamatta. Olen arka sienestäjä, ja usein minulla menee parikin vuotta ennen kuin osaan tunnistaa yhden uuden sienilajin ja hyväksyn sen omien kerättävien sienteni joukkoon.

Alla ottamiani kuvia valkokärpässienistä.
PS.
-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus jopa sanomalehdille sattuu vahinkoja, eli käytä aina harkintaa ja maalaisjärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!