maanantai 30. syyskuuta 2013

Tunnistamattomia puunlahottajasieniä

Tällaisiakin tuli metsässä vastaan. Vielä en ole orientoitunut paikkansa pitävään lajitunnistukseen. Nämä ovat kuitenkin lahoavassa puussa kasvavia sieniä.

Ensin ontossa koivun kannossa kasvaneet söpöliinit. Veikkaan sukukunnaksi hiippoja tai risakkaita.


Sitten lahosta lepän tai haavan kannosta pontevasti esiin tunkenut yksinäinen sieni.
Ja sitten sieni, joka minun varmankin pitäisi osata tunnistaa, mutta näiden ei-syötävien sienien kohdalla homma menee ihan arvailuksi. :)

Tässä saattaa olla ruskokarvaslakkeja, ei syötäviä sieniä.
Kasvualusta havupuun kanto, kuvausaika 3.8.2013. Kuiva ja aurinkoinen keli.

Lopuksi pari kuvaa mesisienten maailmasta. Nämä kaverit puskivat esiin nurmikosta, mutta kasvavat oikeasti lahoavassa koivun juurakossa. Mesisienten sukukunta on siitä haasteellinen, että ne tulevat ja menevät ihan muutamassa päivässä. Viuh vaan ja sienet ovat poissa. Jos mielii kerätä syötäväksi kelpaavien mesisieni-lajien vielä kunnolla avautumattomia lakkeja, pitää olla paikalla just eikä melkein. Näistä omien kuvien sienistä en siis todellakaan tiedä, ovatko ne syötäviä vai ei, joten:

-käytä sienten tunnistamiseen aina vain luotettavia lähteitä, kuten esimerkiksi Elintarvikevirastoa ja sen suosittelemia lähteitä, kuten Arktiset Aromit- sivustoa, sekä suomalaisia sienikirjoja.
-älä käytä tietolähteenä blogeja (edes tätä blogia), mielipidekirjoituksia tai edes Wikipediaa.
-joskus sanomalehdille ja jopa tietokirjoillekin sattuu vahinkoja, joten käytä aina harkintaa, maalaisjärkeä ja monia eri lähteitä yhtäaikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida!